
Lager onderwijs
TEAM
Ons zorgbeleid is dan ook heel goed uitgebouwd.
Wij hechten heel veel belang aan het sociaal klimaat op school en werken met diverse methodieken om een warm klimaat bij de kinderen te creëren.
In het kader van ons jaarthema werken wij regelmatig klasdoorbrekend, waardoor de verbondenheid van alle kinderen onderling nog versterkt wordt.


Kinderen laten ervaren en beleven:
Wie ben ik ?
Welke plek heb ik ?
Waar ben ik krachtig in?
Wat houdt leren en leven in voor mij en voor anderen?
Waar groei ik en waar groeien anderen naar toe?
Waar ben ik voor weggelegd?
Wat is er om te veroveren?
Zo krijgt elk kind kansen om te groeien tot een uniek gelukkig kind in voeling met zichzelf en anderen.
Onze school ‘Kindercampus De Hazelaar’ is gelegen op een unieke plek: ‘in het hart van de stad‘.
De stad biedt veel kansen bij de ontwikkelingsgroei van kinderen. Ze functioneert hierbij als kleine wereld waar kinderen veilig kunnen ontdekken wat leven en leren samenbrengt.
Kinderen kunnen in de stad inspiratie opdoen, tot rust komen, levende voorbeelden vinden van kunst, cultuur, natuur, techniek, sport, handel, geschiedenis, politiek en zoveel meer.
In de kleine wereld van de stad ontdekken ze identificaties en associaties bij het leren, doen ze energie op en vinden ze ‘zin’ bij het leren en leven.
Kinderen ervaren de school met zijn omgeving van de stad, de kleine wereld, als een hulp bij de groei van wie en wat ze mogen zijn in de grote wereld.
Hoe proberen we onze missie vorm te geven?
– Met onze kinderen trekken we regelmatig gericht de stad in om te ontdekken, te ervaren, te beleven, te leren.
– We brengen het leven van buiten mee naar binnen. We zoeken hierbij naar win-winsituaties en samenwerkingen die onze kinderen ten goede komen: Kind & Taal, de Babbeldoos, UCLL opleiding kleuteronderwijs, Huis van het Kind, het Nieuwstedelijk, musea, het CKG, andere scholen,…
– We ontwerpen gaandeweg ‘mijn portret’ (kleuters) en ‘mijn groeiboek’ (lagere school).
– We werken aan het sociale klimaat aan de hand van 5 G’s bij conflicthantering, yoga en snoezelen om tot rust te komen, Rots en Water om de weerbaarheid te versterken,…
– Vanaf de derde kleuterklas leren kinderen al spelenderwijs de Franse taal verkennen en krijgen ze watergewenning en zwemlessen aangeboden.
Vanaf de eerste kleuterklas ontdekken kinderen STEM in de technieklokalen.
De kinderen leren verantwoord omgaan met sociale en nieuwe media.
– In onze school werken we met klasbeelden. Aan de hand van welbevinden, betrokkenheid en competenties vormen we een beeld van de klasgroep waarmee we verder aan de slag gaan:
welke groepsdynamiek heerst er, wat zijn de krachten en hoe leren we deze van elkaar kennen. Dit alles gebeurt met een kritische blik op aanbod, leerkrachtenstijl, organisatie en klimaat.
Ons zorgbeleid
Met heel het schoolteam streven wij ernaar om een warm klimaat te scheppen waarin ieder kind zich goed voelt. Daarbij besteden wij aandacht aan de eigenheid en uniciteit van elk kind en dit steeds in zijn/haar groei en ontwikkeling. Om tegemoet te treden aan de noden en behoeften die in dat proces opduiken, trachten wij een zorgbeleid op maat aan te bieden dat afgestemd is op die vraag.
Zorg is zowel gericht op het cognitieve als het sociaal- emotionele aspect van de ontwikkeling van de kinderen.
Onder het cognitieve aspect kaderen zich bijvoorbeeld leermoeilijkheden zoals een leerachterstand of net leerlingen die een leervoorsprong hebben, moeite met lezen, aandacht/concentratie of werkhouding. Ook leerstoornissen zoals bijvoorbeeld dyslexie, dyscalculie of dyspraxie vallen hieronder. Verder situeren zich hier ook de ontwikkelingsstoornissen zoals AD(H)D of autisme.
Onder het sociaal- emotionele aspect situeren zich bijvoorbeeld gedragsproblemen zoals pestgedrag, agressief gedrag, faalangst of ander angstige gevoelens en sociale vaardigheden (weerbaarheid).
Ons zorgteam
Kleuters
caroline.moons@kt-scholengroep.be
Lagere school
jolien.ackermans@kt-scholengroep.be
CLB
Evelien Ceustermans
Onthaalmedewerker
Zorg in stappen

Leerkracht als spilfiguur

Extra zorg in de klas
Extra ondersteuning wordt, in de klas, geboden aan leerlingen die hier nood aan hebben. Leerkrachten kunnen hiervoor ondersteuning krijgen of advies vragen aan de zorgcoördinator die dit mee opvolgt. Op onze school zijn er twee zorgcoördinatoren voor de kleuterschool en één zorgcoördinator voor de lagere school.

Hulp van de zorgcoördinator
- Aanspreekpunt voor zorgvragen (voor leerling, leerkracht en ouders)
Beeldvorming over de zorgen - Ondersteunen en coachen van de klasleerkracht en samen
zoeken/opstellen/uitvoeren van de zorgacties (oplossingen en interventies) - Hulp bij leer- of gedragsproblemen aan individuele leerlingen of groepjes leerlingen a.d.h.v. gesprekken of methodieken
- Opvolgen en evalueren van interventies
- Organiseren van overlegmomenten tussen leerkracht-ouders-externe partners
- Brugfunctie tussen school en externe partners
- Opvolging individuele leerlingdossiers
- Opvolgen en evalueren van interventies
- Organiseren van overlegmomenten tussen leerkracht-ouders-externe partners
- Brugfunctie tussen school en externe partners
- Opvolging individuele leerlingdossiers